Пушенето в младежка възраст продължава да е сериозен проблем за страната ни, като всяко четвърто дете над 10 години е опитвало поне веднъж цигара. Това сочи изследване на Националния център по обществено здраве и анализи.

Срещаме група деца в централен парк. Разказват, че пушат всеки ден, а достъпът до цигари е неограничен. „Отиваш в магазина, просто питаш за кутия цигари и ти я дават. В училище всички пушат. Отиваш до магазинчето пред даскало, и пушите“, разказват те.

Снимка: iStock

От центъра по обществено здраве и анализи отбелязват, че пушенето в ранна възраст води до по-тежки зависимости, като близо 90 на сто от пушачите са запалили първата си цигара преди пълнолетие.

„Има изследвания, които доказват, че нашите 15-16 годишни момичета са на 1 място в Европа по употреба на тютюневи изделия - това са факти, които трябва да стреснат държавата“, коментират от Коалиция за живот без тютюнев дим.

Расте и употребата на бездимни и електронни цигари. 57% от младите проявяват интерес към тях, а деца на 11-13 години употребяват новите устройства.

Снимка: iStock

Лекари предупреждават - детският организъм е много по-уязвим.  „Всеки пушач има бронхит. Всеки пушач има повишена сърдечна честота или артериално налягане. Цигареният дим води до недостиг на кислород. Децата не помнят, разсеяни са, нервни, неспокойни са, забравят, намалява им се им интелектуалният капацитет. Няма безопасен заместител на тютюна“, коментира педиатърът Елена Вучкова.

Снимка: iStock

И докато деца разказват колко е лесно да се сдобият с цигари - от комисията за защита на потребителите заявиха за bTV, че за последните две години и половина няма глобени търговци, за това, че продават тютюневи изделия на непълнолетни.