Художници настояват с писмо до министъра на културата Боил Банов галериите да останат отворени и по време на „локдауна“. Според тях те са по-безопасни дори от театрите, които продължават да работят.

Галерията, в която са изложени творби на художника и скулптор Ставри Калинов, продължава да е отворена и сега. Той заяви, че и в пандемията продължава да приема посетители, защото „проповядването на истината е най-хубавото нещо за човешкия разум“.

На въпрос дали не се притеснявате, че действията му могат да доведат до глоба за него и посетителите, той отговори: „Аз им се възхищавам. Те са укротени от тази пандемия. Това е един начин човечеството да се успокои“. 

Снимка: btvnovinite.bg

Според него пандемията ни прави свободни и продължава да твори. Признава, че все по-малко хора посещават галерията му, но това е заради ограниченията. 

„Разбира се, че галериите трябва да работят. Това е духовно престъпление. В галерията влизат разумни същества и знаят, че трябва да сложат маски и да се пазят. Тази интелигентност дава възможност да ни експлоатират. Трябва да осъзнаваме, че епидемията е опасна. Има много епидемии – не само тази. Най-страшната епидемия в момента е политиката“, посочи Калинов. 

Снимка: btvnovinite.bg

Какви са последните творби на художника вижте във видеото!