Ние сме против новия налог едрите земевладелци да бъдат облагани допълнително с до 10 лв. за всеки декар над собственост от 20 000 дка. Това коментира в студиото на „Тази сутрин“ Стайко Стайков – председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи.

По думите му това ще засегне средните и малки фермери.

Те наемат земята, а някой ще трябва да плати разликата, като инвеститорите са вложили големи пари в земята, смята още Стайков.

Всеки е инвестирал в земеделска земя, сега ще принудим инвеститорите или да продават земята си, или тези данъци да се обърнат към малките и средни фермери, няма как тази данъчна тегоба да не се обърне към малките фермери, добави още той.

Едрите земевладелци да бъдат облагани допълнително с до 10 лв. за всеки декар над собственост от 20 000 декара. Предложението е на ВМРО и според техните сметки приходите за общините ще бъдат около 40 милиона лева.

Председателят на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи че в момента е най-тежката година за земеделието, а новите налози ще влошат още нещата. Според него това може да доведе и до фалити.