Жители на няколко села в Северозападна България блокираха пътя Ловеч – Плевен край село Брестовец в знак на протест срещу поставени камери за винетки в района. По думите им, за да отидат на пазар с автомобила си – трябва да си купят електронен стикер.

„Събрали сме над 1500 подписа за премахването на камерата. Единствено областният управител на Плевен си направи труда да ни отговори. Той каза, че АПИ са запознати с проблема. “, каза кметът на село Брестовец Радослав Иванов.

Протестът е подкрепен и от Националното сдружение на малките населени места. Пламен Петков обясни, че искат да отпаднат винетките за селата в района.

Проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция пътна инфраструктура, заяви, че този проблем е от много години. По думите му с разрастването на градовете – той ще се задълбочава.

„Още в началото на миналата година ние изпратихме писма до всички общини, с цел да си прегледат общите устройствени планове и да ни дадат сигнал къде да бъдат преместени табелите Д-11 и Д-12. Получихме отговор от една част, инвестирахме 1,3 млн. лв., за да преместим табелите. Оказа се, че след тази наша инвестиция табелите пак не са на местата си“, отговори проф. Асенов.

Представителят на АПИ обясни, че напрежението е предизвикало нужда от диалог.  

Паралелно с това, жители на село Гривица блокираха пътя Плевен - Русе. Представители на АПИ напомниха, че участъците от Републиканската пътна мрежа между населените места и града могат да бъдат изключени, но след споразумение между местната власт и Пътната агенция.

От община Плевен заявиха, че нямат средства, за да направят тази крачка.