След километричните опашки на „Дунав мост 2” през последните две денонощния, днес трафикът през граничния пункт е спокоен. Очаква се обаче да има засилване в обедните часове.

В момента на границата има леко струпване, което се преодолява за около час.

Вчера колоната от камиони беше близо 5 км. Разстоянието през моста се изминаваше за 4 часа, а шофьорите се оплакваха от мудната работа на граничарите. Оказа се обаче, че причината за забавянето са датчици, измерващи радиоактивността, които се монтират от румънска страна.

По думите на шефа на ГД „Гранична полиция” Светлан Кичиков има и друга причина за задръстванията: „За първа година имаме такъв засилен трафик на граждани на ЕС, които са били в Турция и сега се прибират. Тази година това нещо е феномен. Обработката на такъв тип автомобили се е увеличил многократно на този пункт. Досега проблемът беше единствено на ГКПП „Калотина”. От 5 коридора работят 2 за товарни и 3 за леки автомобили. В момента, в който се изтеглят леките автомобили, увеличаваме коридорите на товарните”, обясни Кичиков.

Днес предстои среща между него и колегите му от румънска страна за договаряне на проверки по облекчения режим поне до септември месец.