Разчистването на срутените сгради в Адана продължава, а екипите търсят оцелели след двете силни земетресения в Турция, предават специалните ни пратеници на bTV Бесте Сабри и Огнян Кръстев.

Хората се топлят около огньове на улицата. Избират да пренощуват в автомобилите си, тъй като стените на сградите са напукани и има опасност да се срутят заради множеството вторични трусове.

Около разрушените сгради се раздава храна на спасителните екипи, които работят денонощно по разчистването и издирването.

Много от хората не могат да разберат дали близките им са оцелели, тъй като не им се дава информация

Второ денонощие Бурджу Хартум чака да види братовчед си, който е живял на последния етаж в 14-етажна сграда.

Казва, че от първото денонощие е пред сградата. Обикаля и моргите, за да провери там ли е тялото на нейния близък. Той е бил учител по физическо възпитание.

„Няма го нито под отломките, нито в моргите. Не знам, дано стане чудо“, обясни Бурджу Хартум.

Хора с разрушени или повредени домове търсят и временен подслон.

„Предоставяме храна, чай на засегнатите от земетресенията. Могат да нощуват тук“, обясни пред специалните пратеници на bTV Ибрахим Йълмаз от Дружеството на балканските изселници в Адана.

„Най-много хората се нуждаят от сигурни места за настаняване. Не могат да влязат в къщите си. Продължават вторичните земетресение“, добави той.

„На хората им трябват лекарства, палатки, одеяла. Храна трябва да се осигури. В краищата на града може да няма такива неща“, посочи Ибрахим Йълмаз.

„Сега помагаме ние, утре – те“

Денонощно доброволците, турските власти и медици се борят да намерят оцелели сред прах и отломки. Сирийците Ахмед и Махмуд разказват, че по време на войната са виждали всичко.

„От сутринта сме изкарали три или четири тела вече. Винаги има надежда. Дори след седмица под руините сме виждали да излизат живи хора, но тук е доста сложно. Казахме си - сега помагаме ние, утре - те. Ако сега намеря оцелял, цялото напрежение ще изчезне“, сподели доброволецът Ахмед Кая.

Ахмед Кая, доброволец
Снимка: Редакторски екип

В Хатай някои болници са разрушени, а други са пълни, разказват хората.

Махмуд Кая, доброволец
Снимка: Редакторски екип

„Вчера са карали пострадали хора с хеликоптер от Хатай. Някои по пътя са починали. Карат тук деца без родителите им и тук не могат да разберат кои са те“, посочи Махмуд Кая, доброволец.