Събитията в Украйна могат да предизвикат различни трусове. Те предизвикаха едно огромно разселване на хора. В момента тече евакуация на българските граждани към нашата родина. Заедно с нашите сънародници, които в момента пътуват към България и е нашият пратеник на bTV Цветана Балабанова заедно с оператора Александър Осиченко.

В конвоя от четири автобуса пътуват 190 души.  След три часа чакане колоната тази сутрин е успял да влезе в Молдова.

„Украинските гранични власти ни проверяваха изключително продължително. Направиха няколко проверки и свалиха от нашия автобус. За съжаление, трима украински граждани, тъй като те са мъже, и, знаете, в Украйна всички мъже на възраст от 18 до 60 годишна възраст всъщност нямат право да напускат страната заради водещата се война“, разказа Цветана Балабанова.

„Пътувахме доста продължително без спирка, но доста бавно, тъй като на всички пътища, имаше постове, укрепления, изградени от гуми, от чували с пясък, които се охраняваха от въоръжените доброволци с автомат ни и които понякога ни спираха. Така че трябваше много бавно да се придвижваме.  На около 90 км от Киев беше единствената ни почивка преди м преди тази, която сега правим, бяхме спрели на бензиностанция. Чухме непосредствено много силен взрив. Светлините шофьорите на автобусите веднага изключих двигателите и ние изчакахме продължително време в тъмнината, за да отмине опасността, след което продължихме по пътя си. Видяхме в социалните мрежи в „Телеграм“, откъдето се информират най вече украинците, че всъщност селището е било обстреляно с ракети и че под разрушена сграда се издирват двама души. Но слава богу, за да успокоим всички в България, вече сме в безопасност, тъй като вече сме извън територията на Украйна“, съобщи специалният пратеник на bTV.

„На молдовската граница няма струпване. Най-вероятно точно заради това от външно министерство са решили да минем оттук, така че тук не виждаме опашките, които се виждат чрез нашите колеги по границите на Полша и Румъния“, каза специалният пратеник на bTV.

По последната ѝ информация тази нощ отново е имало тежки обстрели в Киев и още привечер се е появила информация за ударена жилищна сграда.

  • Обстрел срещу Краматорск, има загинал и ранени
  • Футбол на бомбардиран стадион в Киев: Деца отново тренират, дупките от бомби са запушени с пясък
  • Зеленски: Руски ракетни удари разрушиха университет в Харков
  • Няколко милиона украинци се завърнаха в страната
  • Руските сили напредват в Донбас
  • Зеленски поиска отново от Запада да предостави още оръжия на страната му
  • Путин нареди на руските войски да продължат с офанзивата си в Донбас
  • След загубата на Луганск, украинските сили в защита на Донецк
  • Украинските власти: Русия ще се опита да поеме пълен контрол над Донбас
  • Русия обяви, че силите ѝ са превзели град Лисичанск

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!