7-годишно дете е в тежко състояние, след като беше ударено от скиор на пистите в Банско. То вече е на лечение в болница „Пирогов“.

„Бях дежурен и по време на патрулиране получих съобщение по радиостанцията, че има инцидент с дете, което е в тежко състояние и не диша. Веднага се отправих към мястото. Заварих група от струпани хора около лежащо на снега дете. То наистина не дишаше“, разказва планинският спасител Георги Ботев, който пръв се е оказал на мястото на инцидента.

Спасителят повикал веднага екип с лекар и започнал реанимационните действие – освободил дихателните пътища на детето, за да започне то отново да диша.

„Детето си беше гъгнало езика. Хората ми разказаха, че са се опитали да го обдишват, да правят някакви реанимационни действия, докато дойда. Не се е получило, защото детето беше със запушени въздухоносни пътища. След моята намеса, то започна да диша“, разказва още Георги Ботев.

Междувременно са пристигнали неговите колеги със спасителни шейни. Сложили специален матрак и шина на врата на пострадалото дете.

„Такива инциденти се случват почти всеки ден. Възможно е да се изгуби контрол върху скоростта. Стига се до сблъсъци, но обикновено са по-леки. Не съм присъствал на инцидента. По-късно разбрах, че другият скиор е по-голямо момиче, което също беше травмирано и притеснено. Беше спряло малко по-надолу. Обадиха ни се и след това помогнахме и на него“, разказва още спасителят от Банско.

Според Георги Ботев в такава ситуация е важно да се действа бързо, защото ако човек не диша повече от три минути, се получават тежки мозъчни увреждания.