Добра организация и колективна работа са помогнали на спасителите да открият Владимир Каролев навреме. Това разказаха в ефира на „Тази сутрин“ зам.-кметът на Банско Стойчо Баненски, който е доброволец в екипа на планинските спасители, и Атанас Уков от ПСС-Банско.

„Започна анализирането на цялата информация, която имаше за случая. Разпитали сме почти всички хора, за които знаехме, че са били в този ден в планината, за да разберем дали някой го е видял, или чул. По този начин се насочихме и към този район, като преди това бяха обходени други два маршрута с голяма вероятност да бъде там“, разказа Баненски.

Снимка: btvnovinite.bg

Спасителите се насочили към местата, където няма обхват на мобилните оператори. Най-напред видели каската на Каролев, а на 100 м по улея и самия пострадал.

„Преди транспортирането е важно да се установи степента на нараняване, защото по всичко личеше, че наистина има някакви черепно-мозъчни или гръбначни травми. Координирахме какво трябва да се предприеме“, поясни още Баненски.

Снимка: btvnovinite.bg

Каролев е пренесен с вакуум матрак, с помощта на който пострадалият се обездвижва напълно.

Спасителите са се редували в тегленето на матрака. Включени са и моторни шейни.

Със сигурност топлото време е помогнало да не се стигне до фатален край, обясни Атанас Уков. По думите му, въпреки че е пролет, планината все още крие опасности.

„В момента обстановката е типично пролетна – негативните форми на релефа са пълни със сняг, билата, камъните и скалите са оголени“, посочи Уков.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!