Ентусиасти от Пловдив спасиха 50-килограмов сом, като събраха пари и го откупиха от риболовци, които се похвалили с улова си в социалните мрежи и имали намерение да го разфасоват.

Любителите на огромния екземпляр го транспортираха и пуснаха на свобода в язовир „Пясъчник“.

Огромната риба бързо се превръща в сензация в социалните мрежи. Николай Караколев се свързва с рибарите в опит да спаси сома: "Попитах го каква ще бъде съдбата на рибата. Той каза: "Ще го правим на пържоли и ще го изяждаме тука компанията“. И аз му предложих да назове сума, която, ако е в нашите възможности, да я съберем да откупим рибата“, споделя Николай Караколев, риболовно сдружение "Олимпик 2002".

Oт риболовно сдружение "Олимпик 2002" организират кампания за набиране на средства. Откликват хора от цялата страна. Докато чака спасението си, сомът е вързан с въже за сушата във водоема край Белозем.

"Рибата се връзва с въже през устата, като се внимава да не се наранят хрилете. И хубаво е да бъде по-дълго въже, да е на дълбоко, на студена вода. Понеже сега е много топло и бързо умират“, обясни Караколев.

Eнтусиастите транспортират сома на 70 километра, пренасят го на ръце и го пускат на свобода в язовир „Пясъчник“.

"Най-трудното при спасяване на сома беше самото транспортиране, тъй като се иска студена вода, за да издържи по-дълго време и кислород, който да го държи жив", казва Георги Йорданов, който е секр. на риболовно сдружение "Олимпик 2002".

Спасеният сом е женски, поне 20-годишен, с неизхвърлен хайвер.

Спасителите на огромната риба обясниха, че той може да бъде хваната отново, а който се пребори с "чудовището", ще получи и награда. Специална маркировка ще указва, че това е сомът, а членовете на "Олимпик 2002" призоваха хората да пускат улова си, за да може всички да се радват на рибата.