Спасени птици ще бъдат върнати отново в природата. Те са били под грижите на специалистите от Спасителния център на „Зелени Балкани“ в Стара Загора.

Снимка: btvnovinite.bg

Днес ще пътуват до София, където ще бъдат пуснати в района на Кремиковския манастир.

Снимка: btvnovinite.bg

Птиците ще бъдат поставени в кашони. Преди да тръгнат към столицата обаче, те трябва да бъдат прегледани, обезпаразитени и маркирани с пръстени.

Снимка: btvnovinite.bg

За „Тази сутрин“ д-р Кръстина Клисурова обясни, че пръстените са „паспортът“ на животните. Чрез тях се проследява миграцията на птиците, но и това дали те оцеляват.

Снимка: btvnovinite.bg

Животните ще бъдат пуснати край Кремиковци за пети пореден път.

Спасени диви птици бяха върнати на свободата обратно в природата. Досега те са били под грижите на спасителния център в Стара Загора.

Десет керкенеза и три ястреба бяха върнати на свобода в района на Кремиковския манастир. Преди това те са били под грижите на специалистите от Спасителния център на „Зелени Балкани“ в Стара Загора.

Част от птиците са попаднали за лечение в центъра, а други са излюпени там от родители с увреждания, които не могат да бъдат върнати в естествената им среда.

"Спасителен център за диви животни" Стара Загора 00:27 ....една наша инициатива дългогодишна. Птици, които да бъдат освободени в природата стават успешни родители, при нас размножават се и тяхното поколение освобождаваме. Христина Клисурова, ветеринарен лекар.

Преди да бъдат пуснати животните се преглеждат и обезпаразитяват.

Единият вид сред спасените птици е керкенезът. Той е наричан още черношипа ветрушка заради способността си, когато ловува, да стои на едно място във въздуха, трептейки с криле. 

„Те са изключително полезни, за земеделските производители. Керкенезите освен, че улавят много мишки и полевки, на ден улавят и много насекоми“, разказва оперативният управител на центъра към "Зелени Балкани" Руско Петров.

„Това са много полезни малки птички, които е добре да запазим в името на това да го има богатото биологично разнообразие, с което се гордеем“, допълва ветеринарният лекар Христина Клисурова.

Всички птици са маркирани със специален пръстен, за да може по-лесно да бъде проследена тяхната миграция.

В момента в Спасителния център се грижат за над 500 птици. А който иска може да помогне, да осинови питомец, за който да се грижи, осигурявайки храна.