При толкова ниска избирателна активност са напълно очаквани всякакви промени до последния момент, в зависимост от преброените протоколи, посочи Ружа Смилова - директор на Центъра за либерални стратегии.

По думите й особено рязък е контрастът с евроизборите в останалите страни членки на ЕС, където виждаме рекорден пик на гласуване, а тук имаме много слаба  активност.

„За мен има големи губещи, що се отнася до предизборните кампании и проблематиката и това демотивира голяма част от гласоподавателите да гласуват”, каза още Смилова.

„Демократична България" са на ръба, все още, още повече, че гласовете от чужбина вече са преборени. Бройката на гласувалите е много малка, дори в сравнение с 2014 г. Това е много ниска избирателна активност, въпреки всички претенции, че българите в чужбина много искат да гласуват и могат да променят вота”, коментира и социологът Стефан Георгиев.

Проблем е, че мобилизация декларирана предварително е по-голяма преди изборите отколкото, когато е на самите избори, отбеляза още той.