„Много по-вероятно е да имаме балотаж в Благоевград, както се очаква и в много други общини и големи градове. На второ място настоящият кмет изглежда с най-добра позиция в началото на предизборната кампания“, каза социологът Добромир Живков от агенция „Маркет ЛИНКС“ в предаването „Тази сутрин“.

Изводите са на база данни от експресно регионално проучване, проведено сред 400 имащи право на глас в община Балгоевград по поръчка на bTV в периода 29 септември – 2 октомври по метода „пряко лично интервю“ и „телефонна анкета“.

На второ място по подкрепа в Благоевград според проучването е кандидатът на БСП Николай Шушков, на трето този на ПП-ДБ - Методи Байкушев.

„Битките по места ще са показателни за това доколко партиите успяват да отговарят на очакванията на избирателите. Любопитното, което ще наблюдаваме е една партийна динамика – един кандидат е бил от една партия, подкрепен е от друга“, каза Добромир Живков.

От агенцията очакват средната избирателна активност за страната да бъде над 50%.

„Можем да очакваме по-ниска избирателна активност в сравнение с последните местни избори, която беше 58% за Благоевград. Понастоящем около 52% декларират готовност и желание да гласуват на предстоящите избори, но в течението на кампанията една успешна мобилизация може да доведе до нарастване на избирателната активност“, допълва социологът. 

По думите му се очаква битка и на партии, и на личности.

Данните са от експресно регионално проучване, проведено сред 400 имащи право на глас в община Балгоевград по поръчка на bTV в периода 29 септември – 2 октомври по метода „пряко лично интервю“ и „телефонна анкета“.

Социолозите отчитат също, че на много места в страната основните претенденти ще са именно от водещите сили в Парламент 49. В следващите четири седмици в „Тази сутрин“ bTV ще излъчи 8 дебата - всеки вторник и четвъртък, за някои от най-интересните битки за местната власт.

Участниците във всеки дебат ще бъдат подбрани след специални експресни проучвания на нашите партньори - авторитетните социологически агенции „Алфа Рисърч“ и „Маркет ЛИНКС“.