Факторите за това да имаме априори очаквания за едно нестабилно управление са налице, но надеждите и очакванията на обществото са тези, които оказват много сериозен натиск върху политическите лидери в четирите партии по пътя на компромиса да достигнат до едно устойчиво управление.

Така социологът Добромир Живков коментира очакванията на 1/3 от българите да бъде съставено коалиционно правителство от "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България", отразени в последното проучване на "Маркет линкс" и bTV.

По думите му е очевидно, че Кирил Петков е политическата личност, която е спечелила най-много доверие в последната кампания и очевидно кредитът на доверие към него и "Продължаваме промяната" е много сериозен.

Живков допълни още, че тенденцията, когато става въпрос за одобрение на политически сили и политически лидери, е по-скоро негативна, така че Кирил Петков може да бъде разглеждан като изключение, което говори за сериозни надежди, които българското общество влага в новия политически проект и ролята, която предстои да изиграе той.