Поведението на „Има такъв народ“ (ИТН) не е правилно и е проблем, че не са консултирали състава на кабинета с никого, при положение че говорят за повече демокрация.

Около това мнение се обединиха в „Тази сутрин“ социологът доц. Антоний Гълъбов и политологът Георги Киряков.

Според доц. Гълъбов ИТН е корпорация, която се е превърнала в партия.

„Това, че българските граждани не се ориентират в проблема, който стои зад това, е наш общ проблем на политическа култура. Това е корпоративно поведение, а не поведение на политическа партия. В това отношение за мен няма колебание, че ИТН няма да отстъпи на крачка от това предложение“, на мнение е социологът.

По думите му България е на ръба на много сериозна криза, ако кабинетът на Слави Трифонов не получи подкрепа. Той смята също, че парламентаризмът у нас е разколебан.

Доц. Гълъбов обясни, че България може да влезе в спирала от кризи, защото едновременно провеждането на парламентарни и президентски избори през есента със същото служебно правителство ще означава този път и икономическа и социална криза, а не само институционална.

„Големият въпрос е в отказа да се разбере, че управлението на държавата не е управление на фирма. В момента администрацията не работи, държава спря и много добрите действия на служебното правителство не задвижиха администрацията. До есента ние ще влезем в икономическа криза“, смята доц. Гълъбов.

Политологът Георги Киряков обаче не се съгласи с това мнение. Според него служебното правителство се справя добре, което означава, че може да продължи да управлява в този състав и до следващи предсрочни парламентарни избори за тази година.

„Ако са заедно с президентските избори, това означава, че ще се спестят едни пари. Нищо фатално не виждам в това да се върви към нови избори, ако не се състави правителство. Единственият проблем е, че хората могат да се отегчат до степен да има още по-ниска избирателна активност“, коментира Киряков.

„Когато имаме президентски избори октомври месец, ще имаме друга електорална ситуация. Хората ще са вкъщи, ще са по-готови да гласуват, ще са си починали. Възможният проблем е четвърта вълна на коронакризата“, допълни политологът.

Според него няма никакъв шанс кабинетът, анонсиран от Слави Трифонов, да получи подкрепа от останалите партии в парламента.