Сутринта в столичния кв. „Младост” 1 започна с протест на живущите от няколко блока срещу застрояването на зелени площи в района. Теренът обаче е частен. Притесненията им са, че на мястото ще изникне нова сграда и улица към нея.

Протестиращите заявиха, че не знаят кой е собственикът на спорното място, но няма да се откажат, докато не се гарантира запазването на зелените площи.

Няколко часа след излъчването на репортажа, от чужбина с нас се свърза собственикът на имота г-жа Гергана Симова.

По нейните думи, теренът е частен и не би следвало да се използва като зелени площи или обществен паркинг. В писмото си до bTV тя пише още:

Никой не може да злоупотребява с правото си на протест, нито да го използва с политически цели, за да уврежда чужди интереси, нито да изисква неща, които не му се следват по закон.”

Имотите пред блок 73, за които имат претенции и са повод за протестите и жалбите, са частна собственост, нито са зелени площи, нито обществен паркинг, нито площадка за разхождане на животни, нито се ползват като такива”.

Относно правото си на строеж в имота, г-жа Симова добавя, че отстоянията от жилищните сгради са измерени и според работещия устройствен план силуети на бъдещи сгради не биха довели до засенчване на блок 73, каквото е едно от основните притеснения на живущите.

В своя позиция от Столична община обясниха, че за да бъде завършеното регулационното обезпечение, задължително условие е наличието на договор по чл. 15 от ЗУТ, което урежда сметките по регулация между Столичната община и собственика на имота. Още миналата година обаче кметът на София Йорданка Фандъкова е отказала да подпише предварителния договор. Поради тази причина за зоната няма влязъл в сила план, нито извадени разрешения за строеж.