Пореден протест на жителите от столичния комплекс „Младост”. Причината е  застрояване на зелените площи в квартала с високоетажен блок. Теренът е частен, но градинката е от малкото останала зеленина в района, според живеещите там. 

Те ще протестират докато не се гарантира запазването на зелените площи до бул. „Йерусалим”.

Снимка: btvnovinite.bg

„Около нас е изключително застроено, няма къде да се паркира – ние не искаме повече коли и повече блокове” каза пред „Тази сутрин” една от протестиращите жителки на квартал „Младост”.

По думите на местните, децата няма къде да играят, защото детската площадка зад 73-ти блок е превърната в паркинг.

Снимка: btvnovinite.bg

„Един от основните проблеми е, че целия трафик от „Йерусалим” ще мине под балконите на блок 73 и второ близо 60 паркоместа ще бъдат премахнати, за да може да мине съответната улица”, каза друг протестиращ.

Жителите на „Младост” изразиха притеснение, че новите жилищни сгради ще имат нужда от паркоместа, за които няма място.

За да бъде завършеното регулационното обезпечение, задължително условие е наличието на договор по чл. 15 от ЗУТ, което урежда сметките по регулация между Столичната община и собственика на имота. Още миналата година кметът на София Йорданка Фандъкова е отказала да подпише предварителния договор по чл. 15 със собственика. Поради тази причина за зоната няма влязъл в сила план, нито извадени разрешения за строеж.