Ще има промени със сигурност, на всички нива. Това каза служебният здравен министър Стойчо Кацаров в студиото на „Тази сутрин“. По думите му „този, който си върши добре работата, може да бъде спокоен, а този, който не я върши – не трябва да бъде спокоен“.

Той отказа да коментира кой конкретно ще бъде подменен. „Този въпрос няма да го решаваме по телевизията. Искам да запазя достойнството на всеки един“, каза Кацаров.

Зелените коридори

С последната си заповед служебният здравен министър разпореди приоритетно да се ваксинират хората над 60-годишна възраст. Последваха критики от неговия предшественик Костадин Ангелов. „Той е в предизборна кампания“, каза Кацаров.

„Аз казах, че 20% от хората над 60 са ваксинирани до този момент. Всъщност процентът е около 16. От тази група всички останали са в риск. С втора доза са още по-малко – 5%“, каза Кацаров.

„За мен е важно да се ваксинират възрастните хора. Не отстъпвам и на сантиметър от това. Готов бях да отида до край и да кажа „само възрастните и никой друг“, коментира служебният здравен министър.

„Надявам се да се ваксинират повече възрастни. 80% от починалите са над 60 години. Ако искаме да намалим тези ужасяващи показатели на смъртността е от ключово значение тези хора да се ваксинират“, коментира Стойчо Кацаров.

Управление на пандемията и НОЩ

„Щабът е закрит още средата на април, той не съществува. Не трябва да го има, той не е необходим“, каза служебният здравен министър.

По думите му Националният оперативен щаб е бил предназначен да дава пресконференции, както и да съобщава лошите новини, „които премиерът и здравният министър не искат да казват“.

Относно това как точно ще се управлява здравната криза у нас без НОЩ, Кацаров коментира, че вече има достатъчно инструменти за това и хората са по-информирани.

„Аз имам огромен екип от хора. Освен това получавам съвети отвсякъде. Има достатъчно експерти, достатъчно органи. Те имат отговорността“, каза Кацаров.

Колективен имунитет

Според служебния здравен министър у нас няма достоверни данни, на базата на които да се прецени колко сме близо до колективен имунитет.

Кацаров е възложил на своите експерти да се проведе широкомащабно проучване, което да ориентира МЗ колко души са се срещнали с вируса.

Той добави още, че кризата не е приключила.

„Намаляването на броя на заразените се дължи на това, че времето е такова, хората са навън, а и премина последната вълна. Повечето експерти очакват, че без масово ваксиниране, есента ни очаква нова вълна. Не искам никого да плаша, но ако не се ваксинират хората, това е много вероятно“, каза Кацаров.

Той коментира още, че едва ли новооткритият вариант на коронавируса у нас ще „обърне картината“.

Кацаров допълни, че извънредната епидемична обстановка със сигурност ще бъде удължена.