Мутацията в британския вариант на COVID-19, открита при пациент у нас, може да доведе до по-бързо разпространяване на вируса, казват експертите.

По-рано от Националния център по заразни и паразитни болести обявиха, че за пръв установяват подобен случай у нас. Засега той е само един, но опасенията са свързани с потенциалните свойства на изменението да избягва изградения имунитет.

Мутацията е открита при мъж над 80 години, който се е лекувал в интензивно отделение, а по-късно е починал. Експертите, установили изменението, са категорични, че не се касае за бразилски вариант, а за изменен британски.

„Една от причините е, че се открива в бразилския вариант. Друга причина е, че тя допринася за по-здраво свързване, което означава, че може да доведе до по-висок вирусен товар“, обяснява доц. Иван Иванов от Центъра по заразни и паразитни болести.

Снимка: btvnovinite.bg

Проучванията досега не са доказали по-тежко протичане, но има данни, че се намалява неутрализационния ефект от имунната система. Ваксионационният имунитет работи, макар и в намалена степен, казва доц. Ивайло Алексиев. Възможно е това да води и до по-бързо разпространение на вируса.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това, което трябва да наблюдаваме, е дали няма да се получи епидемичен взрив“, добавя Алексиев.

В световен мащаб са открити още 10 случая с такава мутация. Възникнала е спонтанно.

„Характерно за тези вируси е, че те мутират постоянно. Такава единична мутация не би оказала критично въздействие на имунитета. Но при добавяне на още мутации може да се достигне до такъв ефект“, смята проф. Нели Корсун.

Снимка: btvnovinite.bg

Математикът Николай Витанов не изключва възможността да има и други заразени с мутиралия вирус: „Той е по-заразен от предните. И може да се разпространи, затова трябва да се внимава. Има един потенциал за вълна от месец и половина с максимум 3000 нови случая на ден. Ако това нещо бъде изпуснато, ще има нужда от координационен орган“, предупреждава Витанов.

Снимка: btvnovinite.bg

Сега Националният оперативен щаб не функционира. Така е от 15 април, когато беше разпуснат от предишния кабинет, уточняват от правителствената пресслужба.

На въпрос на bTV дали ще бъде сформиран щаб отново, оттам отговориха, че към момента няма издадена заповед за подновяване дейността му.