Археологическа находка по време на земеделска оран. Тракторист от Попово откри древен римски гроб насред нива.

Емил Радославов засяга каменна плоча с плуговете на трактора си, докато оре на нива край Попово. Проверява какво се е случило и изненадан вижда, че е разкрил стар, иззидан от вътре гроб.

Снимка: bTV

„Разрових с ръце източната страна, двата ъгъла и открих няколко дребни костички и според разположението и мястото на обекта, предположих, че е гроб на човек“, каза Емил Радославов – тракторист.

На място идват експерти от попвския музей, които установяват, че иззиданият от вътре гроб е изключително добре запазен, но без ценности вътре. Според учените гроба е от 2. – 3. век. 

„Това е един период, който е стабилен период за Римската империя и нищо изненадващо, че са правили такива гробници и некрополи. Предполагаме, че става въпрос за заможен човек, градежа е изключително прецизен, малки тухли, добре направен, покрит“, каза  директорът на Исторически музей в Попово Владимир Иванов.

На този етап гробът е консервиран, за да се запази, предстои подробното му проучване, както и на целия терен, за да стене ясно има ли близък некропол или селище.