След скандала с потъпкването на античните мозайки във вила „Армира“ в Ивайловград, следва добрият пример от Пловдив.

Там измислиха начин как да популяризират римските мозайки на Малката и Епископската базилика. Общинският институт „Старинен Пловдив“ пуска предпазни маски с мотиви от античните мозайки.

Идеята за маските с антични мозайки се ражда, докато се изработват рекламните материали за Старинен Пловдив.

Дизайнери разработват няколко идеи, но в производство пускат пет модела. На един от тях е изобразено еленчето, символ на Малката базилика - мозайка от VI век.

„За мен е много приятно, че хората ще носят едни първо традиционни раннохристиянски мотиви и орнаменти. По този начин ще популяризираме нашето богато археологично и мозаечно наследство“, каза доц. Елена Кантарева-Дечева, реставратор-археолог.

Паунът и птиците от Епископската базилика, която предстои да бъде открита, също  греят върху маските, чиято цел е не само да предпазва, но и да образова.

„Очакваме хората, след като пандемията ни отпусне, да идват в Малката базилика, а впоследствие и в Голямата базилика, която предстои да бъде открита. Тези маски да ги провокират да четат и да имат желание след това да дойдат“, каза Богомил Грозев, директор на Общински институт „Старинен Пловдив“.

Маските се предлагат в три размера - за мъже, жени и деца. Могат да се намеря във всички обекти на Старинен Пловдив.