Това беше желание за обновление между нашите две страни, след като има две нови правителства и двама нови премиери, коментира историкът Наум Кайчев за визитата на премиера Кирил Петков в Скопие.

„От друга страна, отпадна един от въпросите, които стоят между България и Северна Македония – именно въпросът за наименованието на нашата съседка“, посочи той в „Тази сутрин“.

Срещата между Кирил Петков и новия премиер на Северна Македония Димитър Ковачевски се проведе във вторник в Скопие. 

„Това е съгласие от страна на нашите съседи, че Македония не е само Северна Македония. След като с Гърция се съгласиха, че има друга Македония – Южна, сега с това фактически се констатира, че има и друга – българска Македония в Благоевградска област. С други думи реално има три Македонии – Пиринска, Южна Македония в Гърция и една трета – държавата Северна Македония“, каза още историкът Наум Кайчев.

Според журналиста Георги Милков обаче, не е ясен ангажиментът и дали въобще ще се случи да се изчистят учебниците в Македония от обидните квалификации към българите.

„Много пъти досега сме виждали заявки от страна на Скопие, след което са били забравени, не са се случвали или се е случвало точно обратното“, припомни Милков.  

„Хубавото, което се случи е, че беше дадена заявка да се тръгне в бизнес посока, защото Скопие има връзка с всички останали столици, но не и със София. Ако се построи магистрала, жп линия или тази въздушна връзка тръгне, това е една добра база да се върви напред, защото ако се хванем за историята няма да стигнем до никъде“, посочи още журналистът.  

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!