София приема първата регионална работна група в ЕС за закупуване на енергия. Този център ще управлява газовата и електрическата инфраструктура за югоизточна Европа.

Това стана ясно след срещите в Брюксел на вицепремиера Асен Василев и енергийния министър Александър Николов. Какъв е отзвукът в Брюксел около спирането на доставките от „Газпром“?

Коментарите идват не само от лидерите на евроинституциите или служителите им, а дори за обикновените граждани в Брюксел. Абсолютно всички знаят и оживено коментират, че „Газпром“ спря доставките за България и Полша.

Техническото обяснение на източници от Комисията е следното: просто България и Полша се оказаха първите, които трябваше да извършат тази седмица редовните си плащания към „Газпром“ след издаването на 31 март на руския декрет, налагащ плащане в рубли.

Същите източници твърдят, че и България, и Полша са изпълнили договорните си отношения, т.е. извършили са заплащането, както досега. България в частност плаща в долари.

Според нововъведената с руския декрет система плащането се счита за финализирано, едва когато сумата е конвертирана в рубли. И ето тук идва несъгласието на Брюксел, защото след внасянето на дължимата сума от европейски купувач към „Газпром“ руската страна разполага с неопределен период от време да я конвертира в рубли, а съответната европейска държава вече няма контрол над внесената от самата нея сума.

В конвертирането се включва Руската централна банка, а тя е в списъка на европейските санкции, наложени на Русия. Все още има различни интерпретации дали се нарушават и с какво европейските санкции, ако се заплаща директно в рубли, без руската страна да конвертира вноски.

И докато всички 27 държави членки се обединят около едно тълкуване кое е нарушение на санкциите и кое не е, вчера беше потвърдено, че България няма да плаща в рубли. Имало е такова предложение към страната ни, но няма да бъде направено, както „Газпром“ иска от нас, потвърди вицепремиерът Асен Василев.

Междувременно България поема първия регионален координационен център, който да управлява газовата и електрическата инфраструктура за Югоизточна Европа. Той ще работи след две седмици, категоричен е Асен Василев.

В средата на май ще се вземе и решението за общите поръчки на газ. Следващата важна дата по темата за газа ще бъде в понеделник, 2 май, когато се организира среща на европейските енергийни министри.