„София Прайд“ се проведе за 14-и път с богата музикална програма и традиционните искания за толерантност и зачитане на правата на хората с различна сексуална ориентация. Има ли толерантност към различните и да бъдат ли разрешени еднополовите бракове – тези въпроси дискутираха в „Тази сутрин“ Радослав Стоянов - член на организационния комитет на „София Прайд“, и Ивайло Тинчев от Национална асоциация „Поход за семейството“.

Стоянов беше категоричен, че след събития като „София Прайд“ се променят нагласите в обществото. Според него в началото на инициативата в България отношението е било „аморфно“, докато сега реакциите са полюсни.

„Ние вярваме, че тези хора имат право да заявят в какво вярват, но ние виждаме, че в световен мащаб се налага една политика на одобряване на нещо, което в продължение на хилядолетия е било отхвърляно. Ние заставаме на позиция, че не може нещо, което от 20-30-40 е проблем в обществото, да бъде разширявано по този начин“, отговори Тинчев.

Радослав Стоянов обясни, че е разочарован от нивото на дебата по темата. По думите му 10 хил. души са посетили „София Прайд“ тази година и очаква все по-често да се дискутират проблемите на ЛГБТИ общността.

„Когато за първи път осъзнах сексуалната си ориентация, не чувствах подкрепа отникъде и от никого. Осъзнаваш, че си различен от най-близките си. Намерих подкрепа във факта, че много хора като мен водят щастлив живот. За мен „София Прайд“ е важен, защото дава кураж“, допълни той.

Тинчев заяви, че в деня на „София Прайд“ се организират шествия в подкрепа на традиционното семейство.

„Има злоупотреба с вещества, психични разстройства, насилие. Според американската статистика 69% от всички нови случаи на СПИН са от хора са хомосексуална ориентация, а те са само 2,5%“, каза той.

Според Стоянов събеседникът му представя по некоректен начин статистиката, а цифрите не са достоверни. Той заяви, че е несериозно да се говори за изследвания, без да се споменават конкретните автори.

„Трябва да е червена линия за всеки зрител, че човекът, който представя тези данни, или не ги разбира, или умишлено ги изопачава“, допълни той.