За поредна година в столицата се провежда „София Прайд“. Мотото на събитието е „Отново заедно“.

Проливният дъжд не попречи точно в 16 ч. да започне 14-тото издание на парада. Основната му цел е да защити човешките права и по-специално – тези на ЛГТБИ общността, както и да отхвърли дискриминацията и да призове за толерантност.

На сцената пред паметника на Съветската армия излязоха редица изявени изпълнители в подкрепа на каузата. Участие взеха Деси Слава и Руши Видинлиев.

„Тази година имаме много сериозна подкрепа от Холивуд, както се шегуваме. Актьорът сър Иън Маккелън, така обичан в ролята на Гандалф във „Властелинът на пръстените“, който освен всичко е открит гей и ни подкрепи, а вчера получихме поздрав и от Мария Бакалова“, разказа организаторът Симеон Василев.

Събитието продължава с шествие из софийските улици, като крайната точка е Президентството.

Снимка: btvnovinite.bg

От СДВР обясниха за bTV, че е ангажиран достатъчен ресурс за опазването на обществения ред и предотвратяването на сблъсъци.

Междувременно в отговор на „София Прайд“ по обед, както и в 17 ч. пред НДК, се събраха хора в защита на традиционното българско християнско семейство.

Организаторите заявиха, че всякакви опити за налагане нови „нормалности“ са недопустими.

По-рано през деня по централните софийски улици премина и шествие.

„Ако ние замълчим и кажем „имат право да бъдат каквито искат“, ако беше само така – добре. Но тези хора искат да влизат в училища, искат да има сексуално образование с такава насоченост и ние го виждаме в европейки страни, ние вървим по този модел“, коментира Давид Александров, участник в шествието.

Снимка: btvnovinite.bg

В своя позиция пък Българската православна църква определи прайда като „парад на греха“.