Пристанището на Несебър се разпада след последната морска буря и след серия ремонти. За това сигнализират рибарите от района. Защо корабите се изтеглиха оттам и защо се налага да се ремонтира за пореден път?

Христо изкарва прехраната си като рибар вече повече от 50 години. Собственик е на кораб, но се налага да го изтегли от новото северно пристанище в Несебър. Причината – опасява се от нестабилната му конструкция.

За последния ремонт са платени над 7 млн. лева. Още при първата морска буря обаче плаващите понтони и шамандурите са разкъсани, електрическите кутии са счупени и навсякъде висят кабели.

Пристанището в Несебър се разпада
Снимка: btvnovinite.bg

„Още при неговото откриване при силен северен вятър се скъса първата водобранна защита и оттам нататък при всеки по-силен северен, северозападен вятър имаме навлизане на вълните и едно непрестанно притеснение на местите хора. Има един изпълнен европейски проект, който обаче не покрива европейски стандарти за ефективност и безопасност“, казва Кръстьо Пеев от Обществения съвет в Несебър.  

От пристанището признават, че има проблем и обещават да го отстранят. Предстои разглеждане на щетите и стабилизиране на съоръжението.

Дотогава обаче корабите и лодките ще останат на котва по други пристанища.