Концесионерът на Южния плаж в Бургас Кирил Спасов съобщи, че неизвестни лица са унищожили част от дюните. Той е подал сигнал до Министерство на туризма, РИОСВ - Бургас и ОД на МВР в Бургас.

Уведомил е областната управа и Община Несебър. По думите му, пясъчните дюни са били разорани с тежка техника, вероятно багер.

"По идентичен начин е разорана и широка ивица от плажа по протежение над 300 метра. Част от пясъка изровен от ивицата е затрупал дюните", се допълва в съобщението до медиите.

Посегателството е установено в късния следобед в петък от концесионера. 

"Случайно минавах в около 16:30 ч. край плажа и забелязах, че ивицата е разорана. Веднага се обадих на спешния телефон 112, подадох сигнал и до всички останали компетентни органи“, разказва концесионерът.

По случая вече се води разследване, разпитват се свидетели.

„Несебър е малък град и смятам, че има свидетели, които са видели извършителите. Убеден съм, че е въпрос на дни разследващите да стигнат до лицата, които са разорали плажа и защитените дюни. Нямам представа кой и защо е извършил това посегателство, но съм сигурен, че скоро ще се установи", добавя Кирил Спасов.  

След проверка с GPS от РИОСВ-Бургас установиха, че няма сигнал за навлизане в защитената територия на дюните. 

Проверка на МВР е установила, че е направен изкоп на територията на Държавен горски фонд от служители на горските стопанство, а оттам заявиха за bTV, че са имали издадено предписание от екоинспекцията да монтират съоръжение, което да възпрепятства достъпа до дюните с ATV-та.

От Министерството на туризма също ще разпоредят проверка.