Четирима са арестувани след нападение над полицаи и масов бой в ромския квартал в Стамболийски. Напрежението там ескалира след неуспешен опит за проверка на неправоспособен моторист.

Нападнати са пътни полицаи, а за да им помогне пристигат жандармерия и специални сили от Пловдив. Местните жители пък твърдят, че са били бити и преследвани от органите на реда.

На 2 април около 20 ч. 19-годишен мотоциклетист отказва да спре на полицейска стоп палка и започва преследване.

„На улицата седи 35-годишно лице, което виждайки единия от двамата полицаи и му нанася удар с ритник в крака, поваля го на земята и двамата се сборичкват. Вторият полицай идва, за да окаже помощ на колегата си, като 35-годишното лице оказва яростна съпротива и нанася множество удари и по двамата полицейски служители“, каза районният прокурор на Пловдив Петър Петров. 

От близките къщи излизат близо 50 души, като според прокуратурата най-активни са били 54-годишна жена и 33-годишен мъж. Те са бутали полицаите с ръце, използвали са нецензурни думи и са хвърляли камъни по тях. Впоследствие са дошли и допълнителни полицейски сили и напрежението е овладяно.

Задържани са 54-годишната жена, 33-годишният мъж, 35-годишният мъж, който първоначално напада полицаите, а след това и 19-годишният мотоциклетист. Очаква се да им бъде повдигнато обвинение за лека телесна повреда на длъжностно лице и за възпрепятстване на служебните задължения. 

Предстои да бъде установено дали има превишаване на сила от страна на полицаите. Според жители на квартала жандармерия е дошла и ги е била, като е влизала в къщите им и е чупила автомобилите им.

При сблъсъка са ранени леко двама полицаи, като единият вероятно е със скъсани връзки на крака, а другият е с травматични увреждания на едната ръка.

„Надявам се, че голяма част от българите са свидетели на какво унизително състояние бяха подложени двамата полицейски служители, които се опитваха да изпълнят дълга си“, каза ст. комисар Васил Костадинов, директор на ОД МВР-Пловдив. 

По думите на прокурора категорично сблъсъкът не е свързан с изборите.