Затягат контрола в платените зони на София след репортаж на bTV. Преди време ви показахме как десетки столичани паркират гратис в „зелената зона” заради вратичка в наредбите.

Васил Койнарев, който ни подаде сигнала, беше снимал в продължение близо година водач, който паркираше в маркировката от всяка страна на кръстовището, за да не попада в платената зона.

„След репортажите тези места се оголиха и на тях не спират коли. Установи се, че има механизми, по които те да бъдат вдигани, и като че ли намаляха”, отбеляза той.

„Този сигнал достигна до правилните институции и в крайна сметка се взеха мерки. Тази кола повече не спира тук. С ваша помощ вече има как тези нарушители да бъдат глобявани, което ме удовлетворява. На това място стават много катастрофи и тази кола определено пречеше на видимостта”, коментира Койнарев.

Снимка: btvnovinite.bg

Инспектори на Центъра за градска мобилност  вече ще следят специално за това нарушение. Платените зони са разделени на 5 сектора. Всеки ден в един от тях ще се проверява приоритетно.

„От началото на годината едно контролно звено към Центъра за градска мобилност беше упълномощено със заповед на кмета да извършва контрол по спазване на правилата”, посочи Емил Коларов, ръководител на отдел „Паркиране” в Центъра за градска мобилност. Контрольорите, които досега следяха само платеното паркиране, вече ще имат и превантивна роля.

„Контрольорите предварително ще залепват бележки на автомобилите, които са спрели в нарушение, и ще изпращат на диспечерите сигнал, че на съответното място има паркирал автомобил в нарушение”, обясни Коларов.

Нарушители имаше и днес. bTV засне такъв автомобил, чийто собственик беше глобен. От началото на годината санкциите са над 14 000.