Щастлива развръзка след материал на bTV. През декември миналата година ви показахме репортаж за недостъпна среда за хора в неравностойно положение в сгради на държавни институции в Разлог и Перник.

Повече от десетилетие пространството в сградата на НОИ и Борсата по труда в Разлог са със стар и неработещ асансьор и множество стълби, недостъпни за хора в инвалидни колички. През декември институциите обещаха промяна.

Снимка: bTV

Няколко месеца по-късно общинската сграда вече разполага с рампа и чисто нов асансьор за улеснение на хората в неравностойно положение. Извършената реконструкция е на стойност около 60 000 лева.

„Тук е моментът да благодаря на хората, собственици на сградата, които се отзоваха и с техни средства закупиха асансьора. С общи усилия завършихме това, което говорихме преди няколко месеца и вече хората в неравностойно положение имат достъп до всички институции в сградата“, каза Илиян Георгиев, директор на ТП на НОИ в Благоевград.

„Аз се радвам, че най-после след толкова години беше поставен асансьор. Това дава право на всеки един български гражданин да се ползва с еднакви, равни права и достъп до различните учреждения“, каза Теодора Татарска, директор на Бюрото по труда в Разлог.

Снимка: bTV

В Перник, където имат само външна рампа, проблемът все още не е решен, но са предприети мерки. 40 000 лева са предвидени за изграждането на специализирано съоръжение за достъп до първия етаж, както и за ремонт на съществуващата рампа. Парите са заложени в проектобюджета за тази година, който се очаква да бъде приет през април.

„Ще бъде изградена специализирана платформа с подемник, която хората с двигателни потребности да могат да използват и сами, без чужда помощ. Сградата е строена през 1960 г., социалните служби се помещават там от 80-те години. Проблемът не е никак нов и не е изолиран, но архитектурата на сградата не позволява сложни решения. Затова ще заложим за специализирана техника, която да бъде сигурна и да позволява самостоятелен начин на живот“, казва зам.-кметът на Перник Стефан Кръстев.

Планира се и наемането на допълнително помещение на партерния етаж.

„В непосредствена близост до входа това помещение ще се отдаде под наем към нас и така смятам, че на 14 000 инвалида на община Перник, които ние обслужваме, ще осигурим достъпна среда“, заяви Анита Костадинова, директор на дирекция "Социално подпомагане" в Перник.

В общинската сграда се намират офисите на Комисията за защита от дискриминация, дирекция "Социално подпомагане" и Бюрото по труда. Парадоксално - на първия етаж се помещава и Съюзът на инвалидите в България, до който обаче хора с увреждания трудно могат да стигнат.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!