След като мечка нападна жена край Белица, бе издадена заповед за нейния отстрел. Кметът на града пък подчерта, че това няма да се случи.

От Югозападно държавно предприятие подчертаха, че не кметът взима това решение, но е много вероятно да не се случи отстрелът на животното, поне не веднага.

„Нашите специалисти са на терен и се прави обиколка на района. Няма установено движение на мечката, но са намерени стъпки. Иначе тази местност е естественото местообитание на кафявата мечка“, каза директорът на Югозападно държавно предприятие инж. Дамян Дамянов.

Именно той и директорът на ловното стопанство в Белица ще решат съдбата на мечката.

Началникът на отдел "Ловно стопанство" към Изпълнителна агенция по горите Юлиян Русев пък смята, че повторен инцидент може и да не последва.

„Нападнат човек има ли, после рядко се случва да има втори“, смята той.

В района има около четири мечки, като те се движат постоянно, а камери денонощно следят какво се случва, за да може да се установи тази, която е нападнала, обясни директорът на Парка за танцуващи мечки Димитър Иванов.

Той смята, че мечката случайно е била изплашена от събиращите гъби хора.

"Вероятно животното се е оттеглило в гъстата част на региона през дневната част на деня, за да избяга от хората, но в този момент човек е бил близо до нея и тя се е стреснала", каза той.

Според него трябва първо да се направи всичко възможно да се спаси мечката, като се подплаши.

Дамянов пък обясни, че наистина може да има агресивни мечки, но тази едва ли е такава, защото ако беше от този тип, пострадалата жена може би нямаше да оцелее.