Това, което видяхме, беше една организация, която вече не е политическа партия, как губи властта и всичко, което прави се, обръща срещу нея. Така проф. Евгений Дайнов – политолог и изпълнителен директор на Центъра за социални практики, коментира в студиото на „Тази сутрин“ Националната конференция на ГЕРБ, която се проведе вчера в София. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Вчера се повтори „Росенец“. Те нямат печеливш ход, това, което видяхме вчера, то си пролича по организацията, че боят е останал единственото средство, с което се опитват да регулират събитията“, коментира политологът.

Според социолога Андрей Райчев напрежението в страната е голямо. „Това са хора, които са свикнали, че са във властта, не могат да повярват, че това приключва, нервничат и съответно грешат страшно“, коментира той.

Според него много по-важен въпрос е какво беше това събитие вчера и защо стана.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите на Андрей Райчев политическият смисъл е да се мобилизира партията и да се обедини, но самият Борисов още не е решил какво да прави.

„Теоретично има 4 възможности, две се отхвърлят – да чака и да предаде властта на Радев очевидно не може. Остават две – да ремонтира правителството и да получи нова легитимност, той го направи. Второто е да смени себе си. Протестите нарастват, не заглъхват. Никакви съюзници отвън не се появяват“, посочи Андрей Райчев. 

Според него има вариант Борисов да се оттегли в отпуска и да посочи временно изпълняващ длъжността му. 

„Самият той не е решил, а това не донесе нищо хубаво вчера. Партията чакаше да чуе какво е решил, а той излезе и каза – "Ще реша". В този смисъл това беше безсмислено мероприятие“, каза още Андрей Райчев. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Нормално е да има такова събитие на ГЕРБ, защото самите те се готвят за избори, били те предсрочни или редовни“, отбеляза и журналистът Ивайло (Нойзи) Цветков. „Получихме половинчати сигнали – премиерът хем казва, че ще подаде оставка, хем в същото време каза, че ще помисли кога това да се случи и, евентуално, как“, коментира той. 

Според него зад идеалистите на протеста са застанали една група от "политически скрап". „Ако приемем, че има системна грешка и трябва да се смени системно модела, то ДПС, плюс БСП, плюс Мая Манолова, плюс техния вуйчо от Близкия Изток – с тях ли ще го сменяме този модел?“, попита той.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!