Отново ръст на телефонните измами. Над 40 000 лева хвърли през балкона си възрастна жена в София, станала жертва на "ало" измама. 19-годишен мъж е задържан като помагач.

„Телефонните измамници се обаждат на възрастни хора и се представят за служители на реда или представители на болнични заведения“, каза в „Тази сутрин“ Николай Николаев, говорител на Софийската районна прокуратура.

Пострадалата жена е получила обаждане, че неин близък е в болница и са необходими пари. Жената е хвърлила от терасата над 40 000 лева.

„Съучастниците са задържани. Парите са приобщени по досъдебното производство след претърсване в дома на лицето“, уточни Николаев.

Задържаният е привлечен под наказателна отговорност и е в ареста. Предстоят още разпити.

„Механизмът е идентичен – предимно възрастни хора. Случаите зачестяват. Моля ви, недейте да хвърляте пари през терасите. Видите ли случай, при който ви се обаждат, че ваш близък е пострадал, знайте, че институциите не взимат пари. Индикацията за измама е, че жертвите ги държат на телефона и не им дават да се свържат със своите близки. Друга индикация е хвърлянето на пари през тераса или оставянето им до кошче за боклук“, допълни говорителят на СРП.

В средата на март възрастна жена от Плевен стана жертва на телефонна измама. След обаждане по телефона тя изхвърлила през терасата на жилището си на площад "Македония" 1500 лева на непознат, чакащ пред блок.

При друг случай в Хасково беше измамена 86-годишна жена. С нея уж се свързала внучката ѝ, която живеела в Германия с дъщеря ѝ. Момичето казало, че бойлерът им гръмнал, вследствие на което майка ѝ е пострадала с очите и е възможно да ослепее.

В този момент слушалката била взета от мъж, представил се за доктор. Той заявил, че е нужна операция, която струва 300 000 евро. Жената казала, че има само 26 000 лева, за които мнимият лекар споделил, че ще стигнат за лещи.

След като разбрал къде живее жената, той ѝ казал да предаде парите на жена, която ще изпрати. Малко по-късно потърпевшата предала парите пред дома си на улица "Липа" на жена, която описала пред полицаите като пълна, с кестенява коса и около 30-40-годишна.