Шофьор без книжка премина на няколко кръстовища на червено, не спря на стоп палка и удари няколко автомобила посред бял ден в София. Двама от полицаите пострадаха леко.

Зрелищният му арест от полицаите след гонка беше уловен в кадър. Видеата обиколиха социалните мрежи и породиха дискусия за това спазени ли са всички правила при задържането на мъжа, който е и криминално проявен.

 „Участвал съм в десетки подобни действия като бивш полицай. Насочвал съм и аз пистолет, произвеждал съм изстрел във въздуха. Полицаите затова са въоръжени, за да респектират лицата отсреща. Хората в автомобила отказват да отворят вратите. Преди това е имало преследване“, коментира в предаването „Тази сутрин“ Иван Савов, криминален експерт.

„За да бъда честен – служителите създадоха опасност за себе си. Не мисля, че действията на служителите са толкова укорими, колкото се опитва обществеността да ги изкара. Нека си представим, че тези двама хубавци бяха убили някой, движейки се по пътя – какъв разговор щяхме да водим сега“, посочи той.

„Действията на полицаите ще бъдат обсъждани. На мен ми се струва, че първите действия не са най-точните, но клипът не се разпространява навсякъде в пълната си част“, обясни Емануил Йорданов, бивш министър на вътрешните работи.

Той коментира и случаите на хванати служители на реда, седнали зад волана след алкохол:

 „Системата не МВР е част от обществото. Не можем да очакваме, че то ще има един вид, а МВР – друг. Това са неща, които се пренасят. Кризите в обществото водят до кризи в институциите. Нека не забравяме, че в МВР работят 40 хиляди души. Ако говорим за 4 случая – какво е процентното съотношение“, допълни Емануил Йорданов.