Екшън с побой над клиенти и арест на охранители в нощно заведение в Благоевград. Служител на Главна дирекция „Охрана“ към правосъдното министерство е със счупен нос и множество отоци. Задържаните охранители се оказват служители на Общинския инспекторат в Благоевград, които в свободното си време работят и в пиано бара. Версиите за случката на двете страни се разминават. 

Инцидентът става в събота вечер - 5 март.

„Въпросната вечер бях вкъщи и празнувах Тодоровден. Стана късно и решихме да продължим купона навън. Отидохме във въпросния пиано бар. Седнахме, поръчахме си, веселихме се, всичко си беше нормално. Въпросният инцидент се случи на тръгване. Започнаха да ни бият, не знам каква е предисторията“, разказва Тодор Гръчки, служител на ГДО и потърпевш. 

Тодор Гръчки, служител на ГДО и потърпевш
Снимка: bTV

В нощта на боя заедно с Тодор е и неговият приятел Димитър Стойчев. Според местни медии Стойчев е провокирал скандала с изказване, че иска шопска салата.

„При влизане във въпросния бар дамата отпред каза, че има вход. Платих входа и седнахме на масата. Пускаха само сръбска музика и чалга, не отиваше на самото заведение. По едно време с ирония казах, че искам една шопска салата, за да отива на музиката. До нас имаше и компания, която може да потвърди всичко, което е станало“, твърди Димитър Стойчев.

Димитър Стойчев, свидетел и зам.-директор на математическата гимназия
Снимка: bTV

По думите на двамата мъже те са пребити от охраната на пиано бара. Оттам обаче отричат и казват, че боят е станал отвън с участие на други клиенти.

„Бяха много агресивни. Имаха проблеми с персонала, с други клиенти, постоянно провокираха. Направихме няколко пъти забележка, те не възприемаха и се наложи да ги изведем навън. От нашата страна – никакъв физически контакт. След извеждането излиза голяма част от заведение, може би са имали някаква ситуация с тях“, каза Любомир Илиев, охранител и служител на общинския „Инспекторат“. 

Красимир Алексиев, собственик фирмата, охранявала пиано бара
Снимка: bTV

По думите на собственика на охранителната фирма още при идването Тодор Гръчки и Димитър Стойчев са казали, че няма да плащат вход и са се представили за служители на полицията. Друг клиент на заведението също обвинява охраната в грубо отношение. 

„Опитали са се да не платят входа. Въпреки това колегите са ги допуснали. Още при поръчването е имало напрежение. Служителите ми са действали изключително професионално, запазили са самообладание“, твърди Красимир Алексиев, собственик на фирмата.

Снимка: bTV

Според шефа на охранителната фирма камерите в пиано бар са запечатали само извеждането на двамата мъже, но не и влизането. По думите на мъжете след инцидента са се обадили на 112. 

По случая тече разследване. Кметът на Благоевград каза, че засега ще запази мълчание, но в случай, че се докаже вина на служителите му, те ще бъдат отстранени.