Стабилно остава състоянието на пострадалите при вчерашната авария в Казанлъшката оръжейна „Арсенал”. Срокът за разследване на причините за инцидента е до два месеца.

Трима от шестимата ранени работници, при локалното запалване на барут в завод 3, са изписани и вече са под домашно лечение. Подобрява се състоянието на останалите трима, които се лекуват в болниците в Стара Загора и Казанлък.

От вчера, под ръководството на Районната Прокуратура се води разследване на причините за аварията. Засега не е ясно дали става дума за човешка грешка или за нарушение на технологичния процес.

Ако бъде доказана вина на служебно лице, наказанието е от 1 до 6 години лишаване от свобода.

„Правени са проверки от Инспекцията по труда, сезирани са всички органи. Но след като има инциденти, има и проблем. Експерти работят още, рано е да се каже каква е причината за последния инцидент. При миналия инцидент имаше нарушение на технологичната дисциплина”, каза областният управител на Казанлък Гергана Микова.

„При извършване на технологичния процес обезводняване на барутна маса, се е получил локален взрив. Частици от барутната маса са засегнали шестимата пострадали. Взриво-техническата експертиза ще бъде изготвена от експерт от София и ще даде точната причина за възникване на инцидента”, Таня Димитрова, районен прокурор на Казанлък.

Пострадалите работници и техните близки отказаха коментар. Колегите им също бяха пестеливи.

Ако бъде доказана вина на длъжностно лице, ще се повдигне обвинение за причиняване на средна телесна повреда на повече от едно лице.