Скандалът с допълнителните машини за вота, които всеки ден изникват във България, се разраства.

Появиха се нови 199 машини, които се намират в склад на "Сиела Норма"  на територията на висшето транспортно училище "Тодор Каблешков" в столицата.

Снощи в ЦИК е получено ново писмо от фирмата "Сиела Норма" за тях.

В „Тази сутрин“ директорът на "Сиела Норма" Веселин Тодоров и говорителят на ЦИК Цветозар Томов бяха категорични, че няма начин тези машини да бъдат използвани във вота на 14 ноември.

„Това е очевидно фалшива новина. Това са същите машини, за които се говори от дни. Ставаше въпрос за едни 150 машини, пристигнали на Летище София. Едни 36 пак на аерогарата, пристигнали преди да започне шумотевицата, и 13, останали от пролетта - общо 199. Ние сме ги декларирали за всеки случай в ЦИК, но те са известни на ЦИК много отдавна. Нито една нова машина за разочарование на злобните хора, които пишат по темата“, заяви Тодоров.

По думите му тези машини са предназначени за резервни части.

"Ние сме внесли тази година 13 000 машини за гласуване, което повече от продадените коли от най-продаваната марка в България. Проверете дали автомобилните вносители не поддържат на склад резервни части", обясни Тодоров.  

"Аз съм гарант, колегите от "Сиела Норма" са гарант, ЦИК е гарант, "Смартматик" са гарант, "Информационно обслужване" са гарант, че тези машини няма да бъдат използвани на вота на 14 ноември. Има много нива на контрол. Само хора с ментални отклонения могат да си помислят такова нещо", заяви Тодоров.

"За съжаление, тези машини ни трябват и затова сме изпратили тази справка до ЦИК", каза още той и допълни, че ако не разполагат с тези машини за резервни части, ако в някоя секция откаже устройството за гласуване, те няма да могат да го оправят.

"Разбрахме за тези машини тях от писмо на "Сиела", изпратено късно снощи. В тази ситуация на неяснота взехме решение да информираме ДАНС и вътрешният министър Бойко Рашков", заяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

По думите му "Сиела Норма" се позовава на договор от февруари, сключен с предишната ЦИК и той няма информация колко машини са предвидени за резервни частни, но ще бъде установено днес.

"Напълно съм съгласен, че няма начин тези машини да бъдат използвани на избора. Всяка машина е за определена секция и се ползва с одобрението на ЦИК", каза Томов.

Според него лошото е нагнетяването на обществено напрежение и всяването на недоверие в изборния процес.

170 000 души са под карантина, а заявленията за гласуване в подвижните секции са много малко, което може да има негативен ефект върху вота, смята Томов.