15 км е дължината на документите, с които трябва да се справят в Комисията по досиетата.

„В момента проверяваме университети и навсякъде има хора, свързани с бившата Държавна сигурност. Хората, които са били вербувани в лагери, затвори, мъчения – също са жертви“, каза в „Тази сутрин“ Екатерина Бончева, член на Комисията по досиетата.

„Обобщените данни от проверката ни от 2007 г. показват, че над 10% са били хора, свързани с Държавна сигурност“, допълни тя.

Проверени са и депутатите от 47-ото Народно събрание, а информацията е изпратена до съответните парламентарни групи.

„Някои от тях – те са в дясното пространство, имаха един човек, свързан със службите, и го свалиха. Други останаха по този начин“, поясни Бончева.

Софийският университет вече е проверен. В момента се проверяват висши транспортни училища, както и Пловдивският и Великотърновският университет. От там също излизат хора, които са били свързани със службите, каза още Екатерина Бончева.

Тя донесе документи, които по думите ѝ показват защо позициите на някои сегашни политици са такива.

„Два от тези документи са много ключови, защото връзката между Държавна сигурност и КГБ не започва от днес, нито от 1989 г. Тя е започнала 1947 г.“, обясни Бончева.

Единият документ е споразумение, което е подписано през 1972 г. между шефа на КГБ и тогавашния вътрешен министър Ангел Цанев. Той е от осем страници и има българска и руска версия.

Другият документ, който Екатерина Бончева показа, е клетвен лист, подписван от щатни служители на Държавна сигурност. В него първата точка гласи „да бъда безпределно предан на своя народ, на социалистическата родина, на делото на БКП и на дружбата с великия Съветски съюз“.

„Каква роля играе това днес? Само да се взрем в шпионските скандали с руски привкус, които не са един или два. В основата на всеки един от тях стои човек, свързан със от Държавна сигурност. Един от примерите е Валентин Цанков, човекът, който е най-високопоставеният служител на съвременни български служби и който има достъп до натовска информация. Той е бил щатен служител във Военното разузнаване, с 10-месечна школа в КГБ и е произведен в генералско звание от агент Гоце“, разказа Екатерина Бончева.

Тя посочи друго име – това на Красимир Стойчев. Той е бил секретен сътрудник, първия телеком на Григорий Лучански, който го препродава на Майкъл Чорни.