Новата система за електронен преглед все още не функционира. Това каза в предаването „Тази сутрин“ общопрактикуващият лекар д-р Деница Даскалова.

Вчера от "Информационно обслужване" съобщиха, че всички общопрактикуващи лекари и специалисти в извънболничната помощ вече ще могат да осъществяват електронни прегледи и да издават амбулаторни листи в електронен формат. 

„Нашите софтуери не са синхронизирани все още с тази национална електронна платформа, но предстои и се извършват подготовки. Това зависи от „Информационно обслужване“ и от нашите софтуерни настройки“, каза д-р Даскалова.

Тя обясни, че електронният преглед не е точно електронен, както се интерпретира, а прегледът на пациента си остава физикален.

„Те идват в кабинетите, извършваме прегледа, назначаваме необходимите изследвания. Реално цялата тази база данни я описваме в амбулаторен лист, който освен в нашето електронно досие, се съхранява и на една обща електронна платформа, където тази база данни ще се обедини. И ако вие отидете на изследване при специалист, той ще може да види в тази система цялата ви предистория“, обясни д-р Деница Даскалова.

"Достъпът до досието ще има самият пациент. Той ще може да го следи и всички оторизирани лекари, тъй като ние сме администратори на лични данни", отбеляза личният лекар.

Тя беше категорична, че на нея новата система не би повлияла и дори би я улеснила.

„Защото, след като информацията на пациента е на едно място, аз ще имам цялата необходима информация, а не да разчитам на пациентите“, допълни д-р Даскалова.