Алпинистът Атанас Скатов, изкачил за по-малко от 7 години най-високите върхове на различни континенти, описва трудностите и победите си в нова книга - "Седемте континентални първенеца". 

Тя съдържа текстове и негови авторски фотографии - общо 700 на брой.

"Снимките са от Килиманджаро, Тибет, Еверест, Елбрус и всички първенци", разказа в "Тази сутрин" алпинистът.

За него всяко изкачване е много емоционално, защото е на коренно различно място.

"В Нова Гвинея, за да стигнеш до базовия лагер за първенеца на Австралия, трябва да вървиш 110 км през джунглата. Самото преминаване е трудно. Помагат местни носачи, с които по никакъв начин не можем да се разберем – езиците са коренно различни. Върхът изисква технично скално катерене. Това е проект за пътешественици. Всеки, който има пътешественически дух, може да го изкачи", сподели Скатов.

Снимка: btvnovinite.bg

Новото, което му предстои, е изкачване на връх К2 през зимата. 

"Той е единственият от всички 14 осемхилядника, който няма зимно изкачване. Преди месец и половина се зароди идея алпинисти и шерпи от цял свят да пробваме да се изкачим на върха през зимата. В момента сме около 35 души“, разказа той.

От 2012 г. Атанас Скатов се занимава активно със спорт, в това число туризъм, алпинизъм, катерене, колоездене, плуване, йога, бягане, ски, танци и др. От януари 2012 г. преминава на веган ​меню.

Как тренира и с какво се храни Атанас Скатов, подготвяйки се за това трудно изкачване - четете на ladyzone.bg