Сигнал за забавена спешна помощ в Тетевен с фатален край - близките на починал мъж обвиняват медиците, че не са предприели адекватни мерки за да го спасят с мотива, че пациентът нямал медицински документи.

Съпругата и синът на починали Мирослав Тодоров разказват, че на 11 август са го закарали в Центъра за спешна медицинска помощ в Тетевен, тъй като се почувствал зле. Дежурната лекарка Тотка Вълчева е приела, измерила кръвното му, установила, че е високо, но вместо да предприеме бързи действия, тя поискала от тях документи – епикриза и рецептурна книжка.

Снимка: btvnovinite.bg

„Каза ми: „Отидете, вземете документите, не живеете далече, на 10 километра сте“. Казах ѝ, че моят мъж е получил нещо като инфаркт преди две години, казах ѝ какво пие, а тя: „Не, искам документите. Тя няма ли къде да чукне, да види какво е пил, а настоява за книжката, за епикризите стари“, разказва съпругата на починалия.

Пред bTV доктор Тотка Вълчева заяви, че са направили ЕКГ на пациента. Той е искал вода, но не от чешмата, а минерална, за да изпие таблетките, които тя щяла да му даде за инфаркт на миокарда.

„Направихме му ЕКГ, мисля, че няколко пъти беше, два или три, имаше промени  и това ме накара да му направя венозен път и да му се сложи хепарин. Усъмних се и за това извикахме кардиолог. Кардиологът поиска документи , той преди е имал инфаркт този човек. Той идва, поглежда ЕКГ-то, а в същия момент на човека жена му му дава водата, че той нали ми отказа на мен тази от чешмата, и се метна, и това беше, изхърка - край.
Имахме височинна травма в съседната стая едновременно – единия, другия, единия, другия“, разказа Вълчева.

Снимка: btvnovinite.bg

„Хората за тях са си прави, но това, което поискаха от нас, ние им го дадохме. Ние сме ги насочили към Медицински надзор. Той си разполага точно с медицински кадри, които преценяват адекватно ли е било поведението на колегите 2615 Това е първи сигнал, който има за този филиал, а аз съм от 25 години в тази структура. При една сърдечна ситуация винаги може да се очаква и нещо такова, но те са били екип, дошъл е и консултант. Медицински надзор, те ще си искат обяснение от персонала, те са компетентният орган, без тях за съд и прокуратура е рано“, заяви д-р Силвия Моева, управител на "Спешна медицинска помощ"- Ловеч.

Снимка: btvnovinite.bg

Според сина на починалия на баща му не е била направено ЕКГ, а само са му премерили кръвното, след което е бил оставен в коридора.

Вижте още за случая във видеото.