"Много трудно е да се даде ясна прогноза. Аз съм реалист и според мен ще има отлагане, тъй като според много от вътрешните министри на страни членки на ЕС у нас има засилен миграционен натиск. Общественото мнение на Нидерландия и на някои други страни като Австрия е срещу всякакви други разширявания.

Това заяви по темата за влизането на България в Шенген евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев.

Той допълни, че чешкото председателство подготвя решения за България, Хърватия и Румъния да ги даде на Съвета на ЕС, който на 8-9 декември ще бъде в Брюксел.

„Личната ми прогноза е, че това няма да влезе в дневния ред на съвета. Ще отпадне, защото ще има държава, които ще изразят своите резерви. Това не е най-лошият сценарий, най-лошият беше да пуснат другите две държави и да оставят България. През последните дни нещата ескалираха неблагоприятно за България. В останалите две седмици трябва да разубедим онези държави, които имат своите резерви“, обясни евродепутатът Петър Витанов от ПЕС.

Според евродепутата от АЛДЕ Илхан Кючюк най-добрият сценарий е България да бъде част от Шенгенското пространство, защото заслужава.

„ЕК каза категорично, че няма никаква връзка между Механизмът за сътрудничество и проверка и това България да бъде част от Шенген, защото сме си изпълнили ангажиментите от много години“, каза още той. 

Какво още коментираха евродепутатите - гледайте във видеото.