Зареждането на резервоара ни излиза все по-късно в сезона на отпуските, когато отчитаме пик не само в живака на термометрите, но и в броя на пътуванията.

Според Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация не се предвижда ново сериозно повишение на цените на горивата в рамките на тази година.

"Ако курсът на суровия петрол се задържи на нивата, на които е в момента, то със сигурност и цените на горивата ще останат такива, каквито са на бензиноколонките днес", заяви той.

Бенчев добави, че в момента България е с най-ниските цени на горива в ЕС и на четвърто място изобщо в Европа, макар и само за месец бензинът у нас да е поскъпнал с 9 стотинки, а разликата в цената на дизела между месеците юни и август да е около 13-14%.

Снимка: bTV

Експертът обаче предупреди, че е възможно сериозно повишение на цените в следващите две години, ако бъде прието предложение към Европейската комисия за увеличение на стойностите на акциза на горива, което ще доведе до поскъпване с около 1 лев.

"Може би от следващата година ще започне смесване и с нов биокомпонент, който е около 2 пъти по-скъп от настоящия. Това ще доведе и до допълнително повишаване на цените на всички стоки", изрази притесненията си той.

Снимка: bTV

Бенчев подчерта, че всички бъдещи поскъпвания на горивата ще идват от административните пречки, идващи от различни европейски регулации.

Вижте целия разговор във видеото!