На първо четене депутатите решиха, че България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол. Това означава, че „Лукойл” ще трябва да започне да преработва нефт от други доставчици по-рано от договорения с Брюксел срок – 31 декември 2024 г.

След това решение „Лукойл“ излезе с позиция, в която се казва, че това решение заплашва стабилността на работата на най-голямата рафинерия и създава рискове на пазара на горива в страната.

Първи за отмяната на дерогацията заговори Делян Добрев от ГЕРБ с мотива, че от нея се облагодетелства само „Лукойл“.

На същото позиция е и икономистът Лъчезар Богданов. В „Тази сутрин“ той показа и графика с ръста на цените на горивата у нас спрямо цената на руския петрол, от която е видно, че от началото на войната цената в България е доста по-висока.  

Снимка: btvnovinite.bg

„Лъвският пай е бил за този, който е успял да купи евтиния петрол, и да го продаде на цени, близки до европейските. Дерогацията се оказа в полза в много по-голяма степен на рафинерията“, уточни Богданов.

Според Живодар Терзиев от Българската петролна и газова асоциация решението за отказ от дерогацията е прибързано и е политически обосновано, но не и икономически.

„България загуби 8-10 месеца, в които трябваше да са направени сериозни крачки за търсене на алтернативни ресурси. Напълно възможно е България да получава неруски нефт от Каспийския регион, но тогава чухме други политически изказвания, които казваха, че това е същият нефт, просто препакетиран“, коментира още Терзиев.

Гледайте целия разговор във видеото!