Българският премиер Кирил Петков обяви, че дарява една своя заплата за военна помощ за Украйна.

„Призовавам всеки български гражданин, който наистина иска да помогне на Украйна, да дари като мен една заплата. Думите са лесни, делата са трудни, време е „Фейсбук“ постовете да се превърнат в средства за Украйна“, написа премиерът в социалната мрежа.

„Това е точно обратната логика на тази да си щедър с държавните пари, което наблюдавахме години наред – аз ви построих пътища, аз ви направих зали, аз ви направих манастира, всичко това с държавните пари. Едно е да си щедър с чужди пари, съвсем друго е да бръкнеш в джоба си, да извадиш свои пари“, коментира журналистът Петко Георгиев.

Той напомни, че стотици хиляди българи вече даряват за Украйна чрез хуманитарна помощ и настаняване на бежанци.

„На практика всички българи плащат, защото инфлацията, която в момента имаме в страната, е директен резултат от агресията на Путин в Украйна. Всеки път като влезем в магазина, всеки път като застанем да си заредим с бензин, ние плащаме цената на тази война“, допълни журналистът.

Според доц. Иво Инджов, експерт по политически комуникации и преподавател във ВТУ, този ход е опит на премиера да излезе от заплетената ситуация, в която се намира управляващата коалиция.

„Политическите измерения на този доста популистки по своята същност призив са доста сериозни. Те показват, че премиерът не може да наложи някаква единна линия по отношение на предоставянето или непредоставянето на военна помощ на Украйна. Очевидно той се опитва продължава да се опитва да балансира между позицията на БСП, която заплашва с напускане на коалицията, ако бъде оказана такава военна помощ, и позицията на „Демократична България“ и вече и „Има такъв народ“, които са за такава помощ. Но е твърде екстравагантен ход“, смята доц. Инджов.

По думите му никъде по света по време на военен конфликт премиер не е призовавал гражданите да свършат работата на държавата.

„Има нещо, което пък мен малко ме притеснява. Господин Кирил Петков вече на няколко пъти ни показва много ясно, че Кирил Петков и министър-председателят на България са две тотално различни неща“, коментира политическият пиар Нидал Алагфари.

По думите му е странно Петков да си сравнява доходите със средностатистическия българин.

Гледайте целия разговор във видеото!