Консултациите при президента Румен Радев за съставяне на редовен кабинет в рамките на 50-ото Народно събрание приключват днес.

След това държавният глава трябва да връчи първия проучвателен мандат на първата политическа сила в парламента – ГЕРБ-СДС.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че ще предложи правителство на малцинството. Досега само от ДПС дадоха знак, че ще подкрепят, предложения от ГЕРБ кабинет.

Всички останали формации, без „Има такъв народ“ (ИТН) и „Величие“, които днес ще се срещнат с президента, обявиха, че няма да подкрепят правителство на ГЕРБ или на ДПС.

Повечето дават заявка за кабинет с третия мандат, който се връчва на политическа сила по избор на президента.

В крайна смета ще има ли редовен кабинет и с кой мандат ще бъде сформиран – темата коментират в предаването „Тази сутрин“ политолозите Любомир Стефанов, доц. Стойчо Стойчев и Тончо Краевски.

„За разлика от предишни мандата сега сякаш всички искат третия мандат. Май за момента само ПП-ДБ не са го поискали“, обобщи Стойчев.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите му това показва, че няма ясна идея у политическите сили накъде се отива.

„В българския парламент се е настанила политическа импотентност – там нищо политическо не се случва. Като минат изборите, на политиците им идва „втория акъл“, че трябва да управляват държавата. Като осъзнаят, че никой с никого не може да говори, започват по метода на изключването“, коментира Стефанов.

Снимка: btvnovinite.bg

Според него у политиците в парламента в момента липсва елементарно приличие в поведението един към друг и това отвращава хората.

„Донякъде вече правителство беше избрано – по смисъла на новата Конституция Рая Назарян може да стане министър-председател в едно ново служебно правителство“, обяви Краевски.

Снимка: btvnovinite.bg

По негово мнение има голяма вероятност да се отиде на нови предсрочни избори с ново служебно правителство.

Гледайте целия разговор във видеото!