Щастлива развръзка - полицаи от Правец успяха да открият 6-годишно дете. Как са действали те и какъв е подходът към най-малките в такива ситуации?

Става дума за случай от 18 август, когато двамата полицаи – младши инспектор Момчил Матеев и инспектор Христо Христов, откриват детето, след като майка му подава сигнал за неговото изчезване.

„Следобед на 18 август разтревожена майка е подала сигнал за изчезнало дете в центъра на града по време на разходка. Тя дава пълно описание на детето, както и че то се движи с велосипед“, разказва инспектор Христо Христов от РУ на МВР в Правец.

Той обяснява, че са сформирани два екипа – мобилен и пешеходен. „Аз и колегата Момчил Матеев набелязахме две зони за обход, а мобилният екип обходи централната градска част“, пояснява инспектор Христов.

Майката подава сигнала своевременно – около 10-15 мин. след изчезването на детето. Преди да отиде в полицията, тя е обиколила няколко улици в централната част, но не е открила сина си, става ясно още от разказа на полицая.

„Открихме детето на около километър и половина от централната градска част, където е било изгубено. Поканихме го да ни придружи до управлението. Момченцето беше спокойно и общително, но малко дезориентирано и объркано“, казва за предаването „Тази сутрин“ инспектор Христов.

Докато вървят към управлението детето споделило, че иска да стане полицай. Младши инспектор Матеев му показал полицейската палка и белезниците.

Майката е изпратила благодарствено писмо до РУ на ВМР-Правец.