Развитие по случай, който разбуди духовете в обществото преди няколко месеца и предизвика протести. Шофьорът, убил при катастрофа на столичния булевард „Сливница“ двама млади, с първи коментар за случая пред bTV.

„Съболезнования изказвам, наистина съжалявам, не съм искал. Съжалявам, че отнех нещо толкова ценно, наистина се разкайвам за това, което стана. Като се върна в това, което се случи, то беше като жив кошмар. Не искам да се връщам там, но това, което си спомнян, е, че не видях никой преди сблъсъка и всичко изневиделица се случи“, каза Адриан Антонов.

Той е пуснат на свобода с мярка "подписка", съобщиха от Софийския градски съд. Това е станало на 4 юли, а съдът е изменил мярката му, защото младежът е обвинен за престъпление по непредпазливост, за което по закон не може да бъде задържан за повече от два месеца.

Адвокат Димитър Марковски обясни защо Адриан е на свобода.

„Приближи почти максималният срок, който той по закон може да бъде задържан. Така че мотивите на съда бяха еднопосочни. Отделно от това прокуратурата не протестира неговото освобождаване, което в тази ситуация беше абсолютно юридически нормално. Законът е приел, че това е възможно за максималния срок на задържане. Това означава, че става въпрос за един законосъобразен съдебен акт“, поясни той.

Марковски коментира и употребата на алкохол от пешеходците, което е част от делото.

„Според мен това влияе върху събитията от въпросната вечер. Юридическото отражение по този въпрос е свързано с това, че всеки пешеходец, който употреби алкохол - това се отразява на неговата координация, на неговите способности да възприема. Аз не казвам, че те са виновни, казвам друго. Казвам, че винаги законодателят взима под внимание и поведението на пешеходците, които са участници в движението“, заяви Марковски.

Шофьорът е карал с 50 км в час над допустимото, а загиналите младежи са пресичали на пешеходна пътека. Именно за нея адвокат Марковски коментира, че винаги всеки пешеходец трябва да се огледа за пътната обстановка.

„Тя не е негово абсолютно право (пешеходната пътека - бел. ред.)“, каза той. 

На мястото на катастрофата и тази сутрин има събрани хора, които живеят в квартала. Те настояват за справедливост по случая с Ани и Явор. Представиха и данни как кола е минала посред бял ден в града със 167 км в час. 

След трагедията светофарът в района вече работи денонощно, има и нова настилка и по-добро осветление. 

Роднините на Ани и Явор научиха от екипа ни,  че обвиняемият за трагедията е пуснат на свобода. Засега те не желаят да коментират случващото се. На 1 септември се организира и нов национален протест пред Народното събрание.