Има напредък по завършването на интерконектора с Гърция. Строителят пое ангажимента между 10-15 септември да бъде завършен. Би трябвало до края на септември да потече газ по интерконектора. Това заяви в „Тази сутрин“ служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков.

"Разделих обекта на два етапа, за да може в единия да бъдат завършени строителните работи, които са неотложни за пускането на обекта, за да може да бъде експлоатиран и безопасен. В другата част има да се довършва още един път, дребни дейности, така че да можем да имаме гаранция, че строителят ще ги завърши", заяви той.

"Поел съм ангажимента, след като строителят го завърши в няколко дни, да направим приемателната комисия – решение за ползване и акт 16. Ежедневно работим със строителния надзор, за да можем да съберем всички необходими документи", добави служебният регионален министър.

Шишков заяви, че до момента магистралите у нас са правени на парче.

"В седми и осми лот на АМ „Хемус“ се оказа, че трасето не отговаря на изискванията. Т.е. се оказва, че на средата на тази магистрала нямаме трасе. Другата част от връзката на магистралата е връзката Русе – ГКПП „Маказа“, от магистралата, която е от Русе към Велико Търново няма планиран пътен възел с АМ „Хемус“, обясни той.

Служебният регионален министър добави, че ще осигури финансиране за първи, втори и трети лот на АМ „Хемус“, защото строителството не може да бъде спряно. Шишков заяви, че зимното почистване е осигурено.