„Новите обществени поръчки за зимното почистване са обявени. В понеделник те ще се появят на сайта на АПИ. Срокът е съкратен. Призовавам всички фирми да участват активно и да се отнесат отговорно“.

Това заяви в „Лице в лице“ служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков.

„Държавата в годините назад без бюджет е възлагала текущите ремонти по пътищата, а с решение на Министерския съвет в края на годината са отпускани средствата. Не фирмите са некоректни, а възлаганията, направени от управлението на ГЕРБ. ГЕРБ елегантно се дръпна и остави фирмите, които трябваше да водят война със служебния и редовния кабинет“, добави той.

Относно АМ „Струма“

Най-вероятно тунелът "Железница" ще бъде готов след месец и половина, но няма да има път до него. "Имаме модел за укрепване на свлачището, което застрашава пътя", уточни министърът.

Според него решението е да се пусне движението в едната лента.

„Другият вариант е да им тунели, но да няма движение по тях“.

Енергийните доставки

Издадена е заповед за въвеждане на етапност при изграждането на оставащата за довършване част от газовата връзка с Гърция. Възможно е преди 1 октомври той да заработи, но зависи от строителя, обясни Шишков.

Министърът подчерта, че строителят е обещал, че в първите 10 дни ще е готова последната част от обекта. Водят се разговори с надзора, за да може по-бързо да премина и проверката на ДНСК и да се издаде разрешение за ползване.